Великоднє послання до вірних Донецького екзархату УГКЦ, 2019 р.Б.

24 Квітня 2019

Великоднє послання

до вірних Донецького екзархату УГКЦ, 2019р.Б.

 

Всесвітліші і всечесні отці, преподобні отці, брати і сестри  в чернецтві, дорогі брати і сестри у Христі!

« Воскресни, Господи Боже мій, нехай піднесеться рука твоя, не забудь убогих твоїх ніколи» ( Прокімен 4-го голосу)

Пасхальні святкування в теперішньому році, дають нам новий знак і вказівку на щось нове і таємниче. Хоча ми не можемо передбачити майбутнє,  все-таки ми можемо його змінити на краще, своєю поведінкою. Любов Божа до людини є незмінною, не залежно від наших вчинків. Страсті Христові, - це знак любові для кожної людини, цілого людства, для всього світу, незважаючи на різні релігійні течії чи філософські мудрування. Бог хоче спасти усе людство. Бог нас ніколи не може залишити, або забути, як дехто твердить. Сонце світить для всіх і гріє кожного.

Це ми можемо про Нього забути.

Зміни в суспільстві прийдуть тільки тоді, коли будуть зміни в нашому мисленні, а також у наших вчинках. Як важко змінити себе, коли стара людина постійно хоче панувати над нами. Це нове джерело, з якого ми повинні пити і яке перемінить нас, воно не випливає чудесно з неплідного каменю. Це нетлінне і вічне джерело видобув з кам’яного гробусам Христос, і «…в ньому ми утверджуємось».

Христос наша сила! Христос наша Пасха!

Ми були поховані гріхами нашими, але з Воскресінням Христовим ми стаємо новими людьми. І так кожного року. Коли ми переходимо в роздумах і молитвах Страсний Тиждень, ми глибше пізнаємо і розуміємо любов Бога до нас, і це  також збільшує нашу любов до Нього.

    Але чи можуть це розуміти люди, які далекі від Христа, для яких Пасха не Христос, а те що в кошику?

    Скільки часу потрібно, щоб достукатись до умів і сердець не тільки звичайних мирян, але й до тих, кому ми довіряємо владу над нами?

    Тут нам може допомогти сильна і ревна молитва. Вона  може змінити світ.

 Створюймо молитовні групи, або приєднуймося до вже існуючих і ревно починаймо молитись за навернення не тільки нашої країни, але й цілого людства.

    Незважаючи на різні труднощі і терпіння, на різні більші чи менші катаклізми в світі, для нас християн, свято  Воскресіння Христове, завжди буде радісним Святом , Святом великої надії на Бога.Для нас Христос –  «..правди Сонце, що всім життя освітлює.»

«Приступім зі свічками до Христа, що виходить із гробу, немов ідучи назустріч женихові і радісно з усіма прославляймо, Пасху Божу спасительну»!(Стихира з воскреслого канону Утрені)

Христос Воскрес!                                                          Воістину Воскрес!

+ Степан (Меньок)

Екзарх Донецький, УГКЦ

Дано 23 квітня 2019 р. Б., в канцелярії Донецького екзархату м. Запоріжжя