Римо- та греко-католики Запоріжжя разом пережили радість Христового Воскресіння

19 Квітня 2017

16 квітня у свято світлого Воскресіння Христового греко- та римо-католики Запоріжжя спільно молилися пасхальні богослужіння. Обидва єпископи – владика Ян Собіло, Єпископ-помічник Харківсько-Запорізької дієцезії РКЦ,  та владика Степан (Меньок), Екзарх Донецький УГКЦ, спільно звершили два богослужіння: як в латинському, так і східному обрядах.

Світлина від Йосафати Цяпало.

Додамо, з моменту військових дій на Донбасі владика Степан звершує святкові богослужіння в найбільші християнські свята для греко-католиків Запоріжжя в санктуарії Бога Отця Милосердного за дозволом місцевої ієрархії РКЦ. Цього року, так, як дата Воскресіння ГНІХ співпала в католиків обох обрядів, єпископи переживали Великдень разом. Крім цього, наприкінці великодніх відправ в санктуарії було звершено Чин хрещення немовляти.

Світлина від Йосафати Цяпало.

 

         «Сьогодні ми звершили Літургію спочатку східного, а тепер римського обряду, бо Церква є одна. Ісус дуже задоволений, коли ми, християни, молимося разом, - промовив до вірних владика Ян. - Це до душі і серця Ісуса, який страждав і страждає, коли Церква є розділена. Тому сьогодні я віддаю слово владиці Степану, який завжди говорить те, що йде прямо в серце, а ми - будьмо дуже уважні…».

Світлина від Йосафати Цяпало.

         Проповідь далі продовжив владика Степан: «Багато людей деколи мають сумніви щодо свого воскресіння. Нічого дивного в тому немає. Коли апостола Павла запитували про те, як ми воскреснемо, то він запевнював, що Христос воскрес і ми воскреснемо. Коли ми думаємо про воскресіння, то в нас може виникнути запитання: для чого Син Божий взяв людське тіло на небеса і переобразився? Якщо він взяв оце людське тіло на небо, то наші тіла так само мають цінність…». Єпископ розповів про розмову із жінкою, яка називала себе віруючою християнкою. «Вона знала, що я - священик та не знала, що я - єпископ. Тож жінка запитала, чи я вірю, що воскресну. Я відповів, що вірю, а вона сказала, що сумнівається в цьому», - вів проповідник. Владика Степан закликав не сумніватися у всемогучості Божій: «Христос воскрес і це дає нам запевнення, що ми воскреснемо. Але в якому тілі? Бо є тіло душевне, а є духовне…». Як він пояснив, тіло душевне – це те, яке ми маємо зараз і воно - сенситивне, чуттєве, а духовне тіло  – таке, як у воскреслого Христа, який міг пройти через будь-яку матеріальну перешкоду: «Наше тіло духовне буде подібне до тіла воскреслого Христа. Крім цього, ясність нашого тіла буде настільки великою, наскільки ми будемо святі. Святість наша дасть нам світло!».

Світлина від Йосафати Цяпало.

         «Не сумнівайтеся, усі ми воскреснемо в тілі юнацькому. Усі наші хвороби пропадуть і це наше юнацьке тіло було переображене і подібне  до тіла воскреслого Ісуса Христа», - додав він. Тож, за його словами, просто ходити в храм і тільки посвячувати паски і ковбасу - це ще не віра: «У Запоріжжі я був свідком того, як приносили на свято Воскресіння тільки паски до каплиці, священик посвячував їх і всі одразу ж розходилися по домівкам. Оце й уся була віра! Для віруючих Христос – світло, що показує, куди йти».

Світлина від Йосафати Цяпало.

         Екзарх Донецький наголосив, що церковних храмів є тисячі, але Церква – одна: «Для мене болючим є те, що я не можу бути в Донецьку, болючим, є те, що частина України - в крові, і те що я не можу єдиними устами і єдиним серцем з нашими вірними прославляти Воскресіння Христа. Але ми - об’єднані молитвою! Я сподіваюся, що воскреслий Христос зробить порядок в Україні».

Руслана Ткаченко, прес-служба Донецького екзархату УГКЦ

Світлини Олени Кулигіної, с. Йосафати Цяпало

Світлина від Йосафати Цяпало.