«Заплакана жінка — це образ України під час війни», — Блаженніший Святослав

19 Жовтня 2022

Коли мені хтось каже слово «війна», я бачу перед очима заплакану жінку — жінку-маму, яка проводжає на фронт свого сина чи доньку, не знаючи, чи ще колись їх побачить, заплакану маму, яка втратила свого сина, заплакану маму, яка зі своєю дитиною мусить зриватися з дому, свого місця, бо її дім на її очах знищили, заплакану жінку, яка сьогодні штурмує Європу й інші країни світу, щоб подбати про тимчасовий притулок для себе і дитини, поки тато воює на фронті.

Таку думку висловив Блаженніший Святослав під час Вечірні в катедральному соборі Святого апостола Андрія Первозванного 15 жовтня в межах душпастирського візиту до Одеси.

«Коли почалася війна, ніхто з нас не думав лише сидіти і плакати, — зауважив Патріарх. — Ми усі разом як народ стали до боротьби, кожен на своєму місці. Кожен почав щось робити для спасіння свого народу, своїх близьких».

Архиєрей наголосив, що у час війни Церква має дати людям надію. «Ми, Церква як спільнота віруючих людей, — сказав Глава УГКЦ, — маємо слово надії, ми маємо щось таке, чого сьогодні українцям не може дати ніхто з людей. І та сила слова надії, яку ми сьогодні маємо дати Україні, — це слово надії Христового Євангелія, бо Євангеліє, як каже апостол Павло, — це сила Божа на спасіння кожному, хто вірує. Тому саме від віруючої людини приходить сила, джерелом якої є сам Господь Бог».

Блаженніший Святослав зазначив, що вдивляючися в обличчя нашої Церкви — на заході Україні, в центрі України, на Харківщині, на Черкащині, на Сумщині, а тепер і на Одещині, він бачить Маму, яка обіймає своїх дітей, яка зігріває, рятує, в обіймах якої дитина перестає боятися. Це материнське обличчя нашої Церкви протягом семи місяців війни так об’явилося, як ніколи перед тим. Різні люди, які перед цим ніколи до Церкви не належали, просто кидалися в обійми Церкви, вони потребували когось, хто б їх прийняв, їх вислухав, можливо, навіть з ними поплакав, їх нагодував, зодягнув.

«Блаженний той народ, який має таку люблячу Матір-Церкву, яка не засудить, не покарає, але зрозуміє і простить, прийме і зігріє», — додав Глава УГКЦ.

 


Джерело: Департамент інформації УГКЦ