ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ ЕКЗАРХА ДОНЕЦЬКОГО УГКЦ

19 Квітня 2022

Великоднє послання до вірних Донецького екзархату УГКЦ

 

Всесвітліші і всечесні отці, преподобні отці, брати і сестри в чернецтві, дорогі брати і сестри у Христі!

 

  

     «Сильна смерть, - вона забирає життя! Але сильніша любов, вона смертю перемагає смерть і оживляє до життя вічного!»

 

  

 

Останні роки всього людства були насичені важкими хрестами, пов’язаними з пандемією, що забрала мільйони людських життів.

Цей рік для України став набагато важчим через війну розв’язану нашим сусідом, який заявив про «рускій мір», що мав би об’єднати три слов’янські народи. Мир, - дивно названий «міром», - став метою війни: війною вони хочуть нав’язати нам свою любов. «Війна і мир» – два протилежні поняття, тому в голові тверезомислячої людини ніяк не вкладається ідея, що війною можна принести комусь мир і любов.

Куди втікати від думок, які приходять в голову, після прочитаних новин і побачених жорстоких сцен насильства?

Важко в ці дні молитися, дуже складно нам зараз зрозуміти план Божого Провидіння для розвитку всього людства, а зокрема нашої багатостраждальної України.

Але наперекір смерті, Христос Воскрес! Воскрес після жорстокого катування, смерті на хресті та поховання в гробі.

Україна зараз проходить свою страждальну Голготу. Голготу очищення духовного, без якого не буде піднесення до високого. Терпіння – великий вчитель пізнання сенсу людського життя, переосмислення наново життєвих цінностей; а смерть – ще більший вчитель.

Ось ти є і раптом, - зникаєш зі сцени повсякденного життя ... Але не зникаєш зі сцени, приготованої тобі Богом – сцени Вічного Життя.

При воскресінні Лазаря Христос говорить до Марти: «Я – воскресіння і життя. Хто в мене вірує, той навіть і вмерши – житиме. Кожен, хто живе і в мене вірує – не вмре повіки» (Йо. 11, 25-26).

Фізична смерть – це лише прелюдія до вічного життя. Тому для віруючої людини воскресіння Христа – це надія на наше воскресіння. Каже апостол Павло у своєму першому посланні до Коринтян у 15-й главі:  

 

«Коли ж про Христа проповідується, що він воскрес із мертвих, як же ж деякі між вами кажуть, що нема воскресіння мертвих? Коли ж нема воскресіння мертвих, то і Христос не воскрес. А коли Христос не воскрес, то марна проповідь наша, то марна й віра ваша. І ми являємося неправдивими свідками Бога, бо свідчили проти Бога, що воскресив Христа, якого він не воскресив, якщо не воскреснуть мертві. Бо як не воскреснуть мертві, то і Христос не воскрес.

А як Христос не воскрес, то марна віра ваша, - ви ще у гріхах ваших; отже, ті, що й померли у Христі, загинули.

Коли ми надіємося на Христа лише в цьому житті, то ми - найнещасніші з усіх людей.

Але ж Христос таки справді воскрес із мертвих, первісток померлих.

Бо тому, що через чоловіка смерть, через чоловіка й воскресіння мертвих.

Як бо в Адамі всі вмирають, так у Христі й оживуть усі.

І кожний у своїм порядку: первісток - Христос, потім - Христові під час його приходу.»

(1 Кор.15.12-23;)

 

Ці слова є найбільш актуальними в Пасхальний період, щоб розвіяти сьогоднішній тягар пригноблення. У всякому сумніві чи пригніченні можемо кликати як апостол Петро: «Господи, а до кого ж іти нам? Це ж у тебе – слова життя вічного!» (Йо. 6,68).

Після Голготи наступає Воскресіння, а воскресити кожного з нас і всю Україну може тільки Господь. На цьому постійно потрібно наголошувати. Сама сила  і зброя є ніщо перед Божою всемогутністю.

Хай воскресне Бог розбіжаться вороги його і побіжать від лиця його ті, що ненавидять   Його!

В цей радісний день Христового Воскресіння вітаймо один одного цим гарним християнським привітом:

 

Христос Воскрес!                              Воістину Воскрес!

 

 

+ Степан Меньок,

Екзарх Донецький УГКЦ

 

Дано в Запоріжжі, в канцелярії Донецького екзархату УГКЦ,

18 квітня 2022 р.Б.