«Сьогоднішнє свято є святом перемоги, кріпості і безсмертя»

17 Квітня 2022

Сьогодні ми нашими зеленими галузками вітаємо Христа переможця і просимо: Твоєю перемогою над гріхом і смертю, наповни пасхальною радістю кожного з нас. Ми Тобі сьогодні відкриваємо своє життя, простираємо одяг, яким покриваємо наші плани. Одяг, який символізує нашу людську певність в той непевний час. Бо знаємо, що Ти покриєш нас своєю силою і своєю славою. Сьогодні Україна вітає свого царя і співає Йому: «Осанна во вишніх». Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Квітну неділю в Патріаршому соборі Воскресіння Христового.

У проповіді Отець і Глава УГКЦ пояснив в чому полягає велич сьогоднішнього свята – урочистого, тріумфального Входу Христа до Єрусалиму.

«Це свято є дверима, які відкривають нам Страсний тиждень, а згодом вони нам відкриють вхід до Пасхи Господньої», – зазначив він і звернув увагу на те, що починаючи із сьогоднішнього свята, день за днем, Господь буде нам розкривати найглибші таємниці стосунку між Богом і людиною.

«Найглибша думка, яку Господь хоче розкрити нам – це думка про те, що Бог, Якого ми називаємо "Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний" хоче людині, кожному з нас зробити пасхальний подарунок. Він з кожним з нас хоче поділитися своєю святістю, кріпостю, а найголовніше – своїм безсмертям. Тому Він приходить, стукає до серця людини, до воріт міст та сіл», – переконаний Предстоятель.

«Найглибша думка, яку Господь хоче розкрити нам – це думка про те, що Бог, Якого ми називаємо "Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний" хоче людині, кожному з нас зробити пасхальний подарунок. Він з кожним з нас хоче поділитися своєю святістю, кріпостю, а найголовніше – своїм безсмертям. Тому Він приходить, стукає до серця людини, до воріт міст та сіл», – переконаний Предстоятель.

Проповідник звернув увагу на жести і символи цієї події й виокремив серед них три, які на його переконання, є життєво важливими і життєдайними для нашої Батьківщини сьогодні.

Перший жест – Христос входить у Єрусалим, сидячи на ослятку.

«Чому Христос входить не на колісниці, як фараони чи інші тогочасні царі? Чому не входить на баскому коні, щоб показати силу і могутність свого війська? А на молоденькому, під’яремному осляткові? – запитує архиєрей і пояснює: – Цим Він на собі сповняє старозавітній образ царя Давида, який показував, що успіх його перемог, успіх його зброї був успіхом не людської, а Божої сили кріпості, яка виявляється у зброї, у військовому мистецтві того самого успішного полководця царя Давида. Не силою людини долаються мури кріпості ворогів, але силою Божою».

Другий жест – люди знімають зі себе свої одежі і стелять перед Його ослятком.

«Цей символ, – зауважує Глава Церкви, – є дуже красномовний. Бо замало того, щоби Христос просто увійшов в місто. Треба, щоб Його Божа сила увійшла у людину, у її серце і життя. Зняти одяг і простелити його перед Христом – це означає відкрити свій особистий духовний простір перед Богом, який приходить, щоб дарувати тобі Себе. Щоби скріпити твою слабкість, оздоровити твою неміч, зробити тебе причасником Божої перемоги».

Третій жест – тими, хто першими відчули присутність живого Бога у Його святості, силі і безсмерті серед людей, були діти і молодь.

«Діти виходять на зустріч Христові із зеленими галузками, пальмовим віттям. Що вони цим хочуть сказати? Вони Його вітають як переможця над смертю, пам’ятаючи про вчорашнє воскресіння Лазаря. Того, хто перемагає смерть, молодь сьогодні, яка шукає повноти життя, приходить вітати як свого переможця, як свого царя, як того, за ким вони готові піти до кінця, навіть у смертний бій, бо знають, що Він їх проведе до життя», – каже Глава УГКЦ.

«Сьогоднішнє свято є святом перемоги, кріпості і безсмертя. Це по-особливому ми відчуваємо в Україні під час війни. Серед темряви і розпачів війни сьогодні до Києва, до України, як колись до Єрусалиму, тріумфально входить Господь наш Ісус Христос», – наголошує Предстоятель.

Ми відчуваємо, каже він, що перемогу Україна здобуде не тільки зусиллям людини, хоч і воно є потрібним. Ми відчуваємо, що в нашій боротьбі з нами є Бог. Він нас підтримує, і наш ворог вже нас боїться.

«Ми побачили передвісника перемоги тут, у нашому Патріаршому соборі, в перших днях війни, коли наша територіальна охорона зловила перших диверсантів, потужних російських десантників, і сказала мені: Блаженніший, ми переможемо, бо в їх очах ми побачили страх», – розповів Блаженніший Святослав.

«Сьогодні Христос приходить, щоб усунути наш страх перед ворогом, його різноманітним військом і зброєю. Ми відчуваємо, що перестаємо боятися. Відчуваємо передсмак перемоги, який смакуємо сьогодні в пасхальній ході самого Христа», – каже він.

Предстоятель пригадав про закриті міста, до яких неможливо пройти, щоб донести людям довгожданну перемогу: «Ми сьогодні особливо молимося за наш Маріуполь. Просимо: Господи, там, де ми, люди, не можемо увійти, до наших братів і сестер на окупованих територіях, де ми не можемо відкрити зелені гуманітарні коридори, увійди Ти, Твоєю силою, перемогою, кріпостю, укріпи героїчних захисників Маріуполя! Потіш наших людей у Херсоні та на інших територіях, які сьогодні так потребують саме Твоєї присутності і Твоєї сили!»

«Нехай Боже благословення зійде на кожного з нас! Нехай Божа сила увійде у серце кожного, хто бореться за перемогу України! Нехай Божа святість стане способом життя й існування кожного українця, бо ця святість переможе зло і гріх, який ворог несе на нашу землю! Нехай сила Воскресіння, до якої прямуємо, переможе смертоносного ворога, який прийшов сіяти смерть. Щоб буквально за кілька днів ми могли вітати, тут, у нашому Патріаршому соборі Воскресіння Христового, Христа воскреслого, який остаточно покаже усім перемогу над життям і смертю», – побажав українцям Отець і Глава УГКЦ.

Наприкінці Божественної Літургії Блаженніший Святослав з нагоди ювілею 40-річчя патріаршого економа УГКЦ о. Любомира Яворського уділив йому право носити золотий нагрудний хрест із прикрасами.


 

Джерело: Департамент інформації УГКЦ