«Нехай Ваша молитва буде оборонним щитом»

22 Лютого 2022

22–23 лютого 2022 року, з нагоди Дня богопосвячених осіб, Патріарша комісія у справах монашества УГКЦ запрошує монашество та усіх бажаючих на загальноцерковну прощу до Запоріжжя.

Тема цьогорічної прощі: «Хто своє життя зберігає, той його погубить» (Мт. 10, 39). У служінні ближньому з любові, людина «віднаходить своє життя».

Розпочалася проща із Архиєрейської Божественної Літургії, яку очолив екзарх Донецький владика Степан Меньок.

«Дивлячись на вас, я подумав про те, що невідомо, коли ще наш храм зможе прийняти стільки богопосвячених осіб. Я мрію, але може це станеться й у дійсності, що богопосвячені особи прийдуть і в Донецьк. Там ми будемо славити Бога і дякувати Богу за свободу», — зазначив на початку свого слова проповідник.

Відтак єпископ не оминув увагу обставин проведення цієї прощі, а саме ситуації напруги та очікування загрози через ескалацію на кордонах нашої держави. «Тут напрошуються такі слова: „Радуйся, земле Запорізька, що приймаєш стільки богопосвячених осіб, які силою молитви можуть знищити сили лукавого і захистити нас щитом безпеки — не тільки нас, але цілу Україну“. Може, ми не враховуємо, але молитва однієї богопосвяченої особи має надприродну силу. Ми деколи, може, легковажимо силу молитви, але молитва навіть мури ламає. Мусимо завжди пам’ятати, що над нами є Бог. Це реально», — мовив архиєрей.

Окрім того, владика Степан зазначив, що й богопосвячені особи переживають труднощі у здійснення власного покликання. Тому до цього потрібно бути готовими. «У чому суть монашества? Я вважаю, що монах в особливий спосіб хоче зустрітися з Богом. Є різні покликання, але інколи будь-яке покликання важко реалізувати з різних причин. Тому і ми деколи можемо відчувати таку остиглість, коли ми згораємо. І хіба людина, яка постійно старається у молитві і читанні духовної літератури може остигнути? Найкращий спосіб у такому випадку справді щиро помолитися до Бога. Якщо хтось приватно заплакав на молитві, Дух Святий освятив ту душу», — сказав єпископ.

«Я вболіваю над тим, що дуже мало покликань богопосвячених осіб для служіння на Сході. Схід України потребував такої прощі монашества. Тому що та молитва, яку Ви будете тут заносити до Бога найближчими днями буде оборнним щитом для всіх нас», — завершив свої духовні роздуми владика Степан Меньок, екзарх Донецький.

Тематика цьогорічної прощі є соціальна. Цим заходом розпочинається святкування двадцятиріччя Патріаршої комісії у справах монашества УГКЦ. Саме тому вона продовжилася конференцією, яку провів заступник голови Відділу соціального служіння УГКЦ о. Андрій Нагірняк.

22 лютого представники монаших спільнот пройшли молитовною ходою вулицями міста від храму св. Володимира до Санктуарію Бога Отця Милосердного.

У вечірній програмі монашество ділитиметься своїми проєктами спільно з мистецькими номерами.

Нагадаємо, що за словами заступниці голови Патріаршої комісії у справах монашества УГКЦ сестри Магдалини Витвицької, ціллю цього паломництва є насамперед зустріч богопосвячених осіб з певною метою в одному місці.

Участь у прощі беруть богопосвячені особи, а також усі бажаючі місцеві віряни.

Місто Запоріжжя для проведення паломництва обрали з кількох мотивів. Насамперед, відчувається, що на сьогоднішній день це окраїна, місце своєрідної напруги, з огляду на загрозу війни.

«Хочеться показати місцевим людям, що ми є з ними поруч, навіть в такі пікові моменти. Хочеться разом молитися і показувати, що Господь є вище всіх людських обставин, і що вони не самі. Цією прощею прагнемо звершити маленьку місію — засвідчити життя з Богом на цих теренах, які цього найбільше потребують і пригадати їм про життя з Богом назагал. Цим самим також скріпити місцеву громаду УГКЦ», — розповіла сестра Магдалина.


Джерело: Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ