Владика Степан освятив каплицю на території військової частини в Запоріжжі

03 Вересня 2021

1-го вересня 2021 року Божого в місті Запоріжжі було освячено каплицю святих Андрія та Романа на території військової частини А1978.

Чин освячення храму звершив владика Степан Меньок, екзарх Донецький УГКЦ, у співслужінні отця Андрія Бухвака, капелана військової частини А1978, та отця Івана Ісайовича, капелана ЗСУ, Народного героя України.

На освяченні каплиці були присутні командир 55 окремої артилерійської бригади «Запорізька Січ» полковник Роман Качур та начальник штабу-перший заступник командира бригади підполковник Андрій Денисов, а ткож особовий склад військової частини.

Звертаючись до військовослужбовців, єпископ застановився на темі вічного життя та

«Сьогодні знаменний день для цієї військової частини. Таке символічне співпадіння: сьогодні відзначається День знань, школярі та студенти розпочинають навчання. Сьогодні ми звершили освячення цієї каплиці, тож нехай вона буде місцем, звідки буде черпатись духовне знання.

Каплиця святих Андрія та Романа постала завдяки підтримці жертводавців, але в особливий спосіб спричинився до зведення цієї святині отець Іван Ісайович. Вірю і надіюсь, що наше спілкування і наша співпраця не завершиться цим сьогоднішнім освяченням, ми прагнемо цього спілкування, адже знаємо: крім фізичного життя існує також і життя загробне, в яке багато хто може не вірити, але пам’ятаймо, що Бог, який нас створив і покликав до вічного життя, хоче нас бачити в небі. Для декого це звучить як фантастика, як утопія, але це віра Церкви. Ми пам’ятаємо слова Ісуса Христа про те, що немає більшої любові, ніж віддати життя своє за своїх друзів. Завжди повторюю під час зустрічі з тими, хто втратив своїх близьких на війні, що ми обов’язково зустрінемо із нашими померлими в небі, коли перейдемо до вічного життя.

Пригадую собі, як бачив кадри з фронтупід час агресії на Сході України, на яких молодий хлопець читає Святе Письмо, сидячи в окопі. В моменти, коли людина заглядає в очі смерті, а особливо коли бачить смерть своїх побратимів, приходить розуміння, що її життя зі всіма його здобутками може нічого не вартувати, якщо не душа не може гідно зустрітися з Господом».

Архіпастир також поділився власним досвідом військової служби та закликав до молитви в новоосвяченій каплиці.

«Я теж ніс службу у війську. Це була армія радянських часів, але я все-таки вдячний цьому досвіду, адже там я навчився порядку, дисципліни, послуху. Я завжди старався молитися зранку і ввечері. Напевно, цього ніхто не бачив, але я молився і, можливо, завдяки цьому моя служба пройшла нормально. Ви всі можете бути на різному духовному рівні, але закликаю вас до молитви. Ми вже працюємо над тим, щоб забезпечити вашу частину молитовниками, але також плануємо програму постійної духовної опіки. Окрема подяка командуванню частини, яке так ревно взялось за будівництво цієї каплиці.

Відтепер, коли цей Дім Божий освячено, тут буде лунати молитва за нашу державу, за збройні сили, за мир і спокій. До цієї молитви запрошую вас усіх, двері цього храму будуть завжди відкритими для ваших духовних потреб. Нехай Бог благословить цю військову частину та весь особовий склад, Дух Святий нехай зійде, перемінить ваші серця та провадить по життю на многії і благії літа!»

Командир бригади полковник Роман Качур в свою чергу подякував владиці та отцям і запевнив у відкритості до подальшої співпраці. Полковник зазначив, що є велика потреба в духовній опіці над військовослужбовцями та висловив надію, що спільні зусилля Церкви та ЗСУ принесуть рясні плоди.

 


 

Пресслужба Донецького екзархату УГКЦ